Kuidas valida omale õige madrats?
Dormeo kattemadrats Memosan Roll Up 3+2 180x200x5cm
Posted in Magamistuba

Kuidas valida omale õige madrats?

Kui ärkad hommikul valutava selja, pinges kaelaga ja väsinuna, siis suure tõenäosusega vajab sinu madrats väljavahetamist.

Õige madratsi leidmine ei ole kerge, kuna turg on täis väga mitmekesist valikut. Uue madratsi valikul leia kindlasti enda jaoks vastused allolevatele küsimustele:

  • Millistes mõõtudes peaks Sinu madrats olema?
  • Mis asendis sa magad?
  • Mis materjalist madratsit Sa sooviksid – kas vedrudega või ilma?
  • Kas Sul esineb ka allergiaid või seljaprobleeme?
  • Pööra tähelepanu ka oma keharaskusele ja -kujule

Kõik need mõjutavad meie unekvaliteeti.

Allergiad ja seljaprobleemid

Kui hommiku ärgates tunned, et keha on kange ja selg on valus, siis võid abi saada jäigemal madratsil magamisest. Näiteks Stroma Orthopedic Ecological või Sleepwell Red Orthopedic.

Kõikidel vahtmadratsitel on ortopeediline efekt, kuid tasub jälgida, mis on madratsi sisuks, kui hästi madrats sobib Sinu kehakujuga ja magamisharjumustega, sest iga materjal töötab erinevalt. 

Kui oled allergik, siis soovitame kindlasti leida omale madrats, mille katet on võimalik eemaldada ning pesta. Kõige paremad antiallergilised madratsid on need, millel hõbeniidid kattes või siis vahtmadratsid, kookos või lateksmadratsid. SisustusParadiisis on kõik Stroma, Sleepwelli, Dormeo ja Hypnose madratsid antiallergilised.

Aevastamine ja sügelemine

Kui aevastad voodis olles tavapärasemast tihedamini või tunned, kuidas öösiti nahk sügeleb, on Su madrats tõenäoliselt saanud koduks suurele hulgale tolmulestadele ja muudele allergeenidele. Et tagada puhas ja hügieeniline magamispind, on kõige kindlam soetada uus madrats. Kindlasti tasub uue valimisel kaaluda allergiavastase kattega madratseid ja kattemadratseid ning vahetada voodipesu kindlasti vähemalt kord nädalas. Eelistada tuleks eemaldatava kattega madratseid, sest neid regulaarselt pestes takistad tolmu ja allergeenide ladestumist voodisse.

Su nahk näeb kehvem välja

Kehva kvaliteediga uni põhjustab kortisooli-nimelise hormooni tõusu. Kortisooli tõus võib põhjustada muuhulgas ka aknet, kortsusid, naha tuhmimaks muutumist ning elastsuse vähenemist.

Magamisasend

Magamisasend määrab tihti ära, millise jäikusega madratsi peaksid valima.

  • Kui magad pigem selili, siis sobib sulle jäigem madrats. Selles asendis on kehakaal jaotatud terve voodi ulatuses ning selg vajab head tuge. Parim valik jäigaks madratsiks on pocket vedrustusega madratsid. SisustusParadiisist leiad näiteks Sleepwell Black Multipocket.
  • Kui magad rohkem kõhuli, siis vali keskmise jäikusega madrats, mis kohaneb täielikult sinu kehakuju ja -kaaluga. Vali endale Stroma Passion madrats
  • Kui magad külili vali pehmem madrats, mis kaitseb Su õlgu, puusasid ja jalgu. Liiga jäiga madratsi peal magamine võib vereringet häirida ning selle tõttu oled öösel sunnitud ka end tihti pöörama ja uut asendit otsima.

Kehakaal ja madratsi jäikus

Paljuski on madratsi jäikus küll maitseküsimus, aga kõrge kehakaalu (üle 90 kilogrammi), keskmisest sportlikuma elustiili või sagedase seljavalu puhul on tähtis eelistada pehmele madratsile jäika. Madratsi kõrgus sõltub selle struktuurist ja materjalidest – vedrustusega madrats on reeglina kõrgem. Mida kõrgem on kehakaal, seda kõrgem võiks olla ka madrats. Loomulikult võib ka madala kehakaalu puhul eelistada kõrget madratsit, aga kõrge kehakaalu puhul on see väljamagamise seisukohast elutähtis.

Kui juhtub, et ühes voodis magavad kaks väga erinevate kehakaaludega inimest, soovitame kasutada kahte kitsamat erineva jäikusega madratsit ning kahest madratsist tulenevate ebatasasuste vältimiseks nende peal üht laia kattemadratsit. 

Madratsi mõõdud

Madratsi laiuse paika panemine on vist madratsi valimise juures kõige lihtsam. Kuigi madratsi laiuse määrab olemasolev voodi või toa suurus, siis sõltub laius ka sellel magajast/magajatest:

  • 90x200cm  on ideaalne üheinimese madrats, mis sobib nii lapsele, teismelisele, kui täiskasvanule
  • 120x200cm üheinimese madrats eelkõige teismelisele
  • 140x200cm liikumisruumi armastavale täiskasvanule või paaridele, kellele mahub magamistuppa kitsam voodi
  • 160x200cm enimostetud mõõt paaridele
  • 180x200cm sobib paaridele, kellele meeldib rohkem ruumi. Samuti on see laius suurepärane, kui peres on lapsed, kes soovivad vahel kaissu tulla.

SisustusParadiisist on võimalik tellida ka erimõõdus madratseid.  Selliste madratsite minimaalne võimalik laius on 70 ja maksimaalne 180 cm. Maksimaalne pikkus, millega madratseid vahendame, on 220 cm.

Madratsi materjal

Vedrudega madratsid

  • Bonell-vedrustusega – Tegemist on lihtsa ja taskukohase lahendusega, kus kõik vedrud on traadiga omavahel seotud. Taoline süsteem on stabiilne, vastupidav ja suhteliselt pika kasutuseaga ning tänapäeval kasutatakse seda põhiliselt alumise vedrukihina kušettides ja kontinentaalvoodites. hea ventilatsiooniga ja suhteliselt taskukohased, seetõttu eelistatud suvekoju või külaliste tuppa. SisustusPAradiisis leiad bonell-vedrustusega näiteks Stroma Soft Ecological ja Hypnos Mona.
  • Pocket-vedrustusega – Pocket- ehk pakitud vedrusüsteemi puhul on iga madratsivedru pakitud eraldi kangast kotikesse. Tänu pakitud vedrudele saab Sinu keha lamamisel tuge õigetest ja vajalikest kohtadest – keha survele ei allu mitte kogu madratsi pind, vaid ainult see madratsiosa, millele langeb keharaskus. Nii võid end voodikaaslase kõrval vabalt liigutada, ilma et kogu voodipind õõtsuma hakkaks ning kaaslase und segaks. Pocket vedrud on põhiliseks koostisosaks ostopeedilistel madratsitel, kuna pakuvad individuaalset tuge igale kehaosale, tagades sellega selgroo õige asetuse. SiustusParadiisis on näiteks Stroma Las Vegas või Sleepwell Red Orthopedic

Vedrudeta madratsid

  • Poroloon – Tänapäevane poroloon ehk vahtpolüuretaan on pehme, laseb õhku läbi, ei lõhna ega kogu endasse ka võõraid lõhnu; lisaks on poroloon tervislik, kuna ei sobi elupaigaks tolmulestadele. Näiteks leiad SisustusParadiisist Hilding Breakdance või Dormeo Aloe Vera Plus
  • Lateks – Lateksit toodetakse looduslikust kummipuu mahlast ehk kautšukist. Materjalina on lateks pehme, vastupidav ja elastne, laseb õhku läbi ning reguleerib ise oma niiskussisaldust. Lisaks on lateks ka tervislik, kuna selles ei paljune tolmulestad. Tulenevalt lateksi valmistamise traditsioonilisest protsessist on lateksikiht reeglina perforeeritud (augustatud), mis tagab toodetes, kus lateksit on kasutatud, väga hea õhuliikuvuse. Viimastel aastatel on hakatud lateksit valmistama ka meetodil, kus lateksikihti auke ei tehta, kuid sellest hoolimata antakse materjalile eeskujulik hingavus. Taoline lateksikiht on vastupidavam ning käega katsudes selgelt ära tuntav, pakkudes positiivses mõttes konkurentsi „tavapärasele“ lateksile. SisustusParadiisist leiad näiteks Hilding Memory
  • Kookos – Kookospähkli kiududest valmistatud materjalikiht muudab madratsi jäigemaks. Selle materjali väga olulisteks omadusteks on naturaalsus, erakordselt hea õhu läbilaskvus ning jäikus.

Kattemadrats

Kui selgub, et uus madrats on ostetud siiski liiga jäik või liiga pehme, saab olukorda kattemadratsiga parandada, kuigi pikaajaline jätkusuutlik lahendus see pole. Küll on kattemadrats hea ajutine lahendus ka näiteks lahtikäival diivanil magades, selle saab hiljem lihtsasti kokku rullida ja kappi või voodikasti peita. Kattemadratsil on ka voodimadratsi eluiga pikendav roll, sest see aitab hoida madratsi puhtana.

Kõikidel uutel materjalidel on spetsiifiline lõhn. Uutel madratsitel on nö tehase lõhn, kuna neid on hoitud pikka aega õhukindlates pakendites. Lõhn kaob, kui eemaldate pakendi ja õhutate madratsit enne kasutamist vähemalt 12 tundi. Kokkusurutud madratsite kuju ja suurus taastub pärast originaalpakendi eemaldamist 24h–72 h jooksul
Pärast pikaajalist kasutamist võib madrats deformeeruda keharaskuse ja magamisasendi tõttu. Soovitame madratsi pooli esimesel kolmel kuul vahetada iga 15 päeva järel ja edaspidi 2–3 kuu järel. Nii tagate madratsi pika eluea ja väiksema deformeerumise. Madratsikatte kasutamine pikendab madratsi eluiga ja hoiab voodi puhtana.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Ostukorvis ei ole tooteid.