Kuumaõhu fritüür – tervislike maitsenaudingute valmistaja
Posted in Köök ja söögituba

Kuumaõhu fritüür – tervislike maitsenaudingute valmistaja

Pole midagi paremat, kui mõnusalt krõbedad kananagitsad, friikartulid või sibula- ja kalmaarirõngad. Praetud toidule on peaaegu võimatu ei öelda. Paraku jätab see õlis küpsetatud maitsenauding oma jälje meie figuurile ja tervisele.

Selleks, et valmistada neid maitsvaid toite ilma õlita, on õlifritüürile alternatiiviks kuumaõhu fritüür, milles saavutatakse toidu krõbedus ringleva kuuma õhu abil.

Mis on kuumaõhu fritüür?

Kuumaõhu fritüüri tööpõhimõte sarnaneb ahju omale, kuid tänu õhu ringlemisele on tulemuseks toit, mis on nagu kuumas õlis valminud. Seadme ülaosas olev kütteelement ja ventilaator tagavad selle õhu liikumise, mis annab toidule krõbeda välimise ning toit jääb seest pehme, kuid mitte rasvane.

Miks valmistada toitu kuumaõhu fritüüris?

  • TERVISLIK – Kuna kuumaõhu fritüür kasutab toidu praadimiseks lisatud rasva asemel ringleva õhu funktsiooni, valmivad selles madala rasvasisaldusega maitsvaid toidud. Näiteks kuumaõhu fritüüris fritüüritud kartulites on 80% vähem rasva võrreldes õli fritüüris valmistatutega. Soovi korral võib küll toorained tervislikuma oliivi-, seesami-, lina- või pähkliõliga kergelt üle pintseldada, et anda toidule erinevaid maitsenüansse.
  • OHUTU – Kuumaõhu fritüür on ohutum ja lihtsam, kuna enda kõrvetamine on peaaegu võimatu. Õli fritüüris on väga oluline jälgida õli temperatuuri, et õli ei läheks põlema. Samuti on õli fritüüriga oht kuuma õliga ennast kõrvetada. Kuumaõhu fritüür jahutab peale kasutamist ennast ise maha.
  • KIIRUS – kuumaõhu fritüür ei vaja eelsoojendamist. Tänu kohesele kasutusvalmidusele hoiate kokku nii oma aega, kui ka väheneb tarbitav elektrikulu. Tänu õhu ringlemisele, valmib toit ka kiiremini ja ühtlasemalt.
  • PUHTUS – kuna kuumaõhu fritüüris kasutatavad osad on lahtikäivad, on seadme puhastamine lihtsam ja kiirem, kui õli fritüüri või ahju puhul. Kuumaõhu fritüüriga toituvalmistamise järgselt ei ole köök täis rasva -ja õlipritsmeid. Samuti eraldab seade minimaalselt erinevaid toidulõhnasid.

Mida jälgida kuumaõhu fritüüri valikul?

Kuumaõhu fritüüre on turul väga erinevaid, mistõttu tasub silmas pidada mitmeid kriteeriume:

  • FUNKTSIOONID – enne kuumaõhu fritüüri valikut on oluline läbi mõelda oma pere vajadused. Olgu selleks digitaalsed või nupust reguleeritavad näidikud, toidu soojendamise funktsioon ja populaarsemate toitude seadistamine mällu. Lastega peredes on oluline jälgida, et oleks mittekuumenev käepide.
  • SUURUS – kuumaõhu fritüür on seade, mida tasub kasutada igapäevaselt endale ja perele toidu valmistamisel. Seetõttu tuleb arvestada sellele koht köögi töötasapinnal. Arvestama peab ka sellega, et kuumaõhu fritüür vajab õhu juurdepääsu. Suurema fritüüriga saab korraga valmistada rohkem toitu, mistõttu tasub see valida siis, kui peres on rohkem liikmeid.
  • SUURUS – kuumaõhu fritüür on seade, mida tasub kasutada igapäevaselt endale ja perele toidu valmistamisel. Seetõttu tuleb arvestada sellele koht köögi töötasapinnal. Arvestama peab ka sellega, et kuumaõhu fritüür vajab õhu juurdepääsu. Suurema fritüüriga saab korraga valmistada rohkem toitu, mistõttu tasub see valida siis, kui peres on rohkem liikmeid.
  • HOOLDAMINE – enamus mudelitel on detailidena eraldatavad korv ja kogumisanum, mida on võimalik pesta nõudepesumasinas. Eraldatavad osad on valmistatud mittenakkuvast teflonist, mistõttu piisab korvi puhul salvrätiga pühkimisest. Kogumisanumat saab valada tühjaks ning pesta sooja vee all või nõudepesumasinas.

Milliseid toite saab kuumaõhu fritüüris valmistada?

  • Köögiviljad – esimesena meenuvad kindlasti friikartulid, mis on laste kindlad lemmikud. Kuumaõhu fritüüris valmivad eelkülmutatud friikartulid umbes 10 minutiga. Tervislikumaid friikartuleid saab valmistada ka ise. Selleks tuleb koorida kartulid ning lõigata need pikkadeks ja üsna peenikesteks (u 8 mm) ribadeks. Leotage friikartuleid vees vähemalt 30 minutit. Seejärel nõrutage neid põhjalikult ja kuivatage köögirätikuga. Pange kartulid kaussi, lisage veidi õli ja segage. Fritüürige kartuleid umbes 10 minutit. Võtke fritüürist korv ja raputage kartuleid ning jätkake fritüürimist veel umbes 5-8 minutit. Lõpuks maitsestage soolaga. Lisaks friikartulitele saab kuumaõhu fritüüris valmistada suurepäraselt krõmpsud köögiviljad nagu lillkapsas, porgand, spargel, paprika, maisitõlvik, suvikõrvits ja peet. Pintseldades eelnevalt köögiviljad  sobiva maitseseguga, saab ülimaitsva tervisliku toidukorra. Fritüüris ei tasu küpsetada brokolit, kuna ta kuivab ja kaotab oma maitse. Samuti ei tasu fritüüri abil valmistada erinevaid lehtköögivilju
  • Liha ja lihatooted –  Fritüüris saab suurepäraselt valmistada ka liha. Selleks võivad olla nii kanatiivad, peekoniviilud, kotletid, linnuliha  kui ka sealiha. Samuti on võimalik teha kuumaõhu fritüüris grill-liha, mis võimaldab saada sarnaseid elamusi mis grillitud liha puhul. Fritüüriga saab valmistada maitsvaid toite kiiresti – kanatiibade valmistamiseks läheb umbes 20 minutit ja peekoni saab valmis 15 minutiga.
  • Pelmeenid – Pelmeeni kuumaõhu fritüüris valmistamine on hea alternatiiv praadimisele, kuna tänu kinnisele seadele, ei pritsi rasva laiali. Parimate pelmeenide saamiseks, keeda külmutatud  pelmeenid koos maitseainetega kergelt läbi. Aseta keedetud pelmeenid fritüürikorvi ning fritüüri neid 10 minutit. Seejärel sega pelmeene ning fritüüri veel 5-10 minutit.
  • Köögivilja krõpsud – kui on soov vahetada poodides müüdavad krõpsud tervislikemate köögiviljadest krõpsude vastu, siis kuumaõhu fritüür selleks parim abivahend. Lisaks tavapärastele kartulikõrpsudele valmivad kuumaõhu fritüüris maitsvad õuna-kaneeli krõpsud. Selleks viiluta õun, raputa üle kaneeliga ja küpseta fritüüris 15 minutit.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Ostukorvis ei ole tooteid.